Blogírás – gyakorlati útmutató

Beszéltünk már arról, hogy miért kezdjünk blogírásba, hogy milyen témát válasszunk, most pedig szeretnénk betekintést nyújtani az internetes naplóvezetés technikai és formai „követelményeibe” – legalábbis hasznos tanácsokat szeretnénk Önnel megosztani.

Ha blogoldalt szeretnénk létrehozni, akkor kétféle lehetőség közül választhatunk:

  • Valamelyik ingyenes szolgáltatónál hozunk létre blogoldalt, vagy
  • saját blogoldalt hozunk létre.

Mindkét lehetőségnél beszélhetünk előnyökről és hátrányokról.

Hollenda Zsolt Life coach Tudatosság.hu blogja

Forrás: www.tudatossag.hu

 

Ha egy “blogos szolgáltatót” (Pl. blog.hu, blogger.com) választunk, akkor nem kell költségekkel számolnunk, hiszen a szolgáltatást ingyenesen nyújtják. Ebben az esetben nincs szükségünk honlapkészítő szakemberre, aki “beüzemeli” az oldalt. Ellenben számolnunk kell azzal, hogy teljes mértékben függünk a szolgáltatótól, vagyis tisztában kell lennünk azzal, hogy például bármikor megszüntetheti a szolgáltatást, így pedig egész addigi munkánk kárba vész.

Ha saját blogoldalt szeretnénk létrehozni, akkor bizonyos költségekkel számolnunk kell (pl. domain, illetve tárhely költség).  Ennél a lehetőségnél mindenképpen szükségünk lesz egy blogmotorra (pl. WordPress), ami lehetőséget ad, hogy magunk szerkesszük oldalunkat – feltéve ha kellő tudással rendelkezünk a programról. Hozzáértés hiányában viszont szükségünk lesz egy honlapkészítő szakemberre, aki szerkeszti oldalunkat, és ami szintén plusz költséget eredményez. Nagy előnye viszont, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva egyetlen szolgáltatónak sem, így biztosabb alapokra építhetjük fel blogoldalunkat.

Alternatívaként megemlíthetjük a Twittert. Ez azoknak nyújt lehetőséget, aki csak kisebb bejegyzéseket szeretnének megosztani másokkal, hiszen a Twitter egy ún. mikroblog, melyben egy bejegyzés nem lehet hosszabb 140 karakternél.

Ha sikerült eldönteni, hogy milyen blogot szeretne, és milyen témában, akkor itt az ideje, hogy belevágjon a blogírásba. Ha szüksége van rá, kérje a www.weboldalam.com honlapkészítő szakembereinek segítségét.

 

Íme még néhány jó tanács, ami elvárható egy blogtól formailag és tartalmilag:

  • A bejegyzésekben elhelyezhetünk képeket (képgalériákat), videókat (pl. Youtube-ról) is, amennyiben azok kapcsolódnak az írásunkhoz.
  • Egy blognál mindig lehetőségük van az olvasóknak kommentelni az egyes bejegyzésekhez. Ezeket ugyan letilthatjuk, de akkor már inkább cikknek, mint blognak nevezhető bejegyzésünk. Ezeket a hozzászólásokat érdemes a blogbejegyzések után elhelyezni. A kommenteket természetesen moderálhatjuk is.
  • Írásainkat kategóriákba rendezhetjük és rendelhetünk hozzájuk címkét is, melyeket egy címkefelhőben jeleníthetünk meg.
  • Érdemes lehet megjeleníteni a legfrissebb, illetve a legolvasottabb bejegyzéseket is.
  • Ha szeretnénk, akár blogértesítőt is indíthatunk, melyben a feliratkozók azonnal értesülnek, ha új bejegyzés kerül az oldalra. Ez lehet egy kis ízelítő aktuális cikkünkből.
  • Manapság nagy népszerűségnek örvend az érdekes írások, képek, videók közösségi oldalakon (pl. Facebook, IWIW, stb.) történő megosztása. Ha mi is szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel, akkor helyezzünk el megosztás gombot a bejegyzés végére.

Reméljük, hogy Ön is kedvet kapott a blogíráshoz, ami – mint láthatja, nem egy nagy ördöngösség. Ha úgy érzi, hogy mégis segítségre lenne szüksége, akkor forduljon hozzánk bizalommal, hiszen honlapkészítő szakembereink örömmel állnak rendelkezésére a felmerülő kérdések és problémák megoldásában!

 

Lájkoljon a Facebook-on!