Blogírás – de hogyan is kezdjük?

Folytatva előző bejegyzésünket, szeretnénk most kitérni arra, hogyan is kezdjünk hozzá a blogíráshoz. Legelső lépésként, ki kell választanunk, hogy milyen blogot szeretnénk írni, milyen témával szeretnénk foglalkozni a blogban.

Honlapkészítő blog: Hogyan írjon Ön is blogot?

 

Mivel bárki belefoghat blogírásba, ezért ahány ember, annyi blog. A téma lehet bármi, de alaposan végig kell gondolnunk, hogy mi az, amiről írni szeretnénk.

Pl.:

  • a szakmánkhoz kapcsolódó téma,
  • egy számunkra érdekes téma, amiről eleget tudunk,
  • egy hobbi, ami örömet okoz nekünk.

Ez csak néhány irányvonal, amin elindulhatunk. De bármi is legyen a választásunk, megfelelően felkészültnek kell lennünk, hogy egy igazán tartalmas és hasznos internetes naplót tudjunk készíteni – függetlenül attól, hogy személyes vagy szakmai blogról beszélünk.

A blog két alaptípusa, a személyes és szakmai blog. Lássuk, mi is a kettő között a különbség!

A személyes blognál a célunk lehet üzleti, amikor a személyes márkaépítés vagy az értékesítésre való ösztönzés, illetve ismeretátadás jellemzi a blogot, de lehet célunk az hobbi blog, amikor valamilyen hobbiról, személyes élményekről osztunk meg bejegyzéseket.

Például, ha valaki szakmáját tekintve mondjuk pénzügyi területen dolgozik, de mégis évek óta érdekli és foglalkozik is Feng Shui-val. Már a mindennapi élete részévé vált – az irodáját is e szerint rendezte be, és úgy érzi, hogy eleget foglalkozott a témával az elmúlt években, hogy másokat is megismertessen a Feng Shui elvével.

A szakmai blognál az alapvető célunk az, hogy egy olyan témában szeretnénk mások számára hasznos bejegyzéseket publikálni, amiben mi szakértőnek számítunk (pl.  szakmai tapasztalattal rendelkezünk), vagy azzá válhatunk.

Egy ilyen blognál az olvasó elvárja, hogy valóban szakmailag megalapozott bejegyzéseket olvashasson az oldalunkon. Ez a blog típus azoknak ajánlott, akik elkötelezettek szakmájuk felé, és szeretnék a megszerzett tudásukat és tapasztalataikat átadni a látogatók számára. Például amikor egy könyvelő, vagy adótanácsadó egy olyan blogot indítana, ahol pénzügyi vagy adózási tanácsokat ad.

Szeretne saját blogot? Akkor keresse bátran honlapkészítő cégünket és hivatkozzon cikkünkre!

Következő bejegyzésünkben a blog technikai és formai hátterébe kaphat betekintést.

 

Lájkoljon a Facebook-on!